Nieuwsbrief  2018   Nr.   1

 

Aan de vrienden van Stichting Together

 

2017 was een bijzonder jaar.

Nooit eerder realiseerde Stichting Together zo veel ontwikkelingen als afgelopen jaar. Alle betrokkenen zowel in India als in Nederland hebben daar hard voor gewerkt en daar zijn we iedereen erg dankbaar voor. Naast het verder verbeteren van eerder in gang gezette projecten zoals het melkveebedrijf, zijn veel nieuwe projecten opgestart zoals ondermeer een geiten- en kippenboerderij en het Togetherhome. Stages van studenten van de HAS in Den Bosch en Venlo hebben veel opgeleverd voor de projecten maar ook voor de studenten zelf.

Veel activiteiten

Zoals we in de Nieuwsbrief van december al meldden stond er die maand veel op het programma. Na de succesvolle Sinterklaas inpakdag op zaterdag 2 december in het Thomashuis in Terborg, stond de stichting op zaterdag 9 december met een kraam op de besneeuwde Kerstmarkt van de Rotary in ’s-Heerenberg. Stichting Together was daar één van de Goede Doelen waar de opbrengst van de Rotary Club Bergh naar toe ging. De opbrengst werd op 21 december bekend gemaakt. We mochten een cheque  met een bedrag van € 3000,00 in ontvangst nemen. Ook zaterdag 16 december stonden we op een kerstmarkt. Deze keer in Wageningen bij Het Zuivelhoekje. Deze kaasspecialist kreeg afgelopen jaar het predicaat “Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak competitie 2017”, en verkoopt onder meer Together kaas. Dat is een speciaal geselecteerde kaas waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan de projecten van Stichting Together.
Het afgelopen jaar heeft dat zelfs zo’n € 3000,00 opgebracht.

              

          Foto’s;  Kerstmarkt Rotary Bergh                                                                          Overhandiging cheque kwam in de krant

Mr. Samy op bezoek

In december was Mr. Samy enkele dagen bij ons op bezoek. Hij is oprichter en directeur van de Indiase organisatie Areds die zich inzet voor de rechten van vrouwen. Ook zijn vrouw strijdt voor betere rechten voor vrouwen. Zij is actief in de landelijke Indiase politiek. Mr. Samy is ook één van de auteurs van het boek “Paths of Human Economy”. Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, schreef het voorwoord voor dit boek. Mr. Samy heeft eerder als professor colleges gegeven aan de universiteiten in Tilburg en Leuven. Tijdens dit bezoek heeft hij op 20 december een lezing gegeven in Haarlem, bij een organisatie die werkt aan een nieuw grootschalig project in India, een 100% circulaire economie van de Indiase textielindustrie. Dit project wordt o.a. ondersteund door de Nederlandse overheid. Stichting Together is door deze organisatie benaderd om te zien of we elkaar kunnen versterken. Op 21 december verzorgde Mr. Samy in de middag een zelfde lezing voor Stichting Together bij Fascini in ’s-Heerenberg en ‘s avonds in het Dorpshuis in Zeddam. Op het gebied van vrouwenemancipatie gaan we in India meer samen werken met zijn organisatie Areds. Deze organisatie heeft in India een steeds groter draagvlak en dat is belangrijk om meer mensen en organisaties uit India bij onze projecten te betrekken.

                                 

                             Foto’s: Mr. Samy en zijn boek.      

 

Protestante Gemeente Leiderdorp

Bijzonder ingenomen zijn we met de activiteiten van de Protestante Gemeente Leiderdorp. Jaarlijks organiseert deze kerkelijke gemeenschap boekenmarkten waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Goede doelen in de eigen omgeving krijgen 75% van de opbrengst en de andere 25% gaat naar een goede doelen project in het buitenland. Tijdens een vergadering van Stichting Together op 8 februari in Utrecht kwam daar een afvaardiging uit Leiderdorp op bezoek om een cheque te overhandigen van maar liefst € 7540,00.  Dit bedrag zal worden gebruikt voor de inrichting van het eerste Togetherhome in India. We zijn de initiatiefnemers in Leiderdorp zeer erkentelijk voor deze geweldige bijdrage. Het biedt de mogelijkheid om het Togetherhome echt huiselijk te maken.


Foto: De cheque van Protestante Gemeente Leiderdorp.

 

Projectreis 2018
Een groep van 6 personen, waaronder 4 bestuursleden, vertrok op zondag 25 februari voor projectbezoek naar India. Het was een overvol programma met bezoeken aan huidige en vroegere projecten. Daarnaast werden mogelijkheden bestudeerd voor nieuwe projecten. Het was volgens de reizigers een geweldige ervaring om te zien dat de boerderijen goed functioneren en dat er nog steeds ijs wordt gemaakt en verkocht. Water blijft een probleem. Tijdens de aanwezigheid van bestuursleden werd er op twee plaatsen naar water geboord. Op één plaats had dat succes. Water blijft om aandacht vragen. Daarom worden er  tevens nieuwe waterbesparende maatregelen genomen zoals o.a. een druppelsysteem en de opvang van waste (gebruikt) water. Het is ook belangrijk om te zoeken naar andere gewassen dan rijst. Omdat rijst heel erg veel water nodig heeft zijn studenten van de HAS vorig jaar al intensief met andere gewassen in de weer geweest. De eerste resultaten zijn positief, maar er zal meer water bespaard moeten worden. Daar zal blijvend veel aandacht voor nodig zijn.

   
Foto’s: Hier had boren naar water succes en ook de boerderijen zijn goed op weg.

 

Togetherhome
Bijzonder groot was de belangstelling naar de stand van zaken rond het Togetherhome. Op de laatste foto’s die we per mail binnen kregen was te zien dat er nog veel moest gebeuren. De laatste weken is er dan ook bijna dag en nacht doorgewerkt. Dankzij die extra inspanningen kon het Togetherhome nog net geopend worden aan het einde van de projectreis. De officiële opening was een geweldig feest met veel genodigden, honderden bezoekers en muziek en dans op een groot podium.


Foto: Het nieuwe Togetherhome.

 

Onder de gasten waren het hoofd van de gehandicaptenzorg en de minister van Gezondheid in de staat Tamil Nadu. Dat zijn belangrijke mensen in een deelstaat die met bijna 70 miljoen inwoners vergelijkbaar is met landen als Duitsland en Frankrijk.

Dat deze belangrijke gasten veel langer bleven dan de geplande tijd geeft aan dat ze het een bijzonder initiatief vonden. Het Togetherhome is dan ook een keurig gebouw geworden waar iedereen trots op is. Er moet nog wat afgewerkt en ingericht worden en daarna kunnen de eerste bewoners het gebouw gaan bewonen en er hun vertrouwde ‘eigen’ huis van maken.

 

Op weg naar de toekomst

De projectreis 2018 zit er weer op. Vele nieuwe contacten zijn gelegd en oude contacten verstevigd. Het is geweldig om te zien wat met relatief weinig middelen is bereikt. Natuurlijk zijn we daarvoor onze donateurs en sponsoren heel erg dankbaar. Dat geldt natuurlijk ook voor de mooie bijdrage van de “Wilde Ganzen” organisatie.

Zonder hun inbreng was dit allemaal niet mogelijk. Voor ons een geweldige stimulans om door te gaan. Hopelijk geldt dat ook voor huidige en nieuwe donateurs en sponsoren. We blijven u ook de komende tijd informeren over de gang van zaken bij onze mooie projecten voor de armste mensen in het zuiden van India.