Nieuwsbrief 2017  nr. 4

  Aan de vrienden van Stichting Together

Vernieuwend

Nu het jaar ten einde loopt kunnen we stellen dat 2017 in veel opzichten vernieuwend is geweest. Mooie ontwikkelingen waaraan door veel mensen hard is gewerkt en die niet stoppen aan het einde van dit jaar.

Stichting Together kent een mooie geschiedenis van meer dan 15 jaar waarin veel gerealiseerd is en een gedegen basis is gelegd voor de geweldige ontwikkelingen waar we nu mee bezig zijn. Een Together Self Supporting Center als middelpunt van tal van projecten die gezamenlijk gericht zijn op selfsupporting, bouwen aan een zelfstandige en onafhankelijke toekomst voor de armste mensen in het zuiden van India.

 

Studenten en stages

We doen het niet alleen, maar krijgen steun van diverse mensen en organisaties. Onlangs zijn 4 studenten teruggekeerd van hun stage in ons projectgebied in India. Deze studenten, Maartje, Thomas, Menno en Sergio van de HAS Den Bosch en de HAS Venlo hebben met hun stage een onuitwisbare indruk achter gelaten. Hun inzet en dadendrang was ongekend. 


    

In de ruim 3 maanden dat ze in India verbleven zijn er heel veel resultaten geboekt bij verschillende projectonderdelen. Zowel voor de stichting als voor de studenten zelf en de mensen ter plaatse heeft dat heel veel kennis en duidelijkheid opgeleverd. Het melkveebedrijf en de geitenboerderij hebben veel profijt van de inbreng van Maartje en Thomas.

 

 

Productie en verkoop van ijs

Een deel van de melk van het melkveebedrijf wordt gebruikt voor de productie van ijs. Met minimale middelen is door de studenten de benodigde apparatuur aangeschaft. Daarnaast hebben Menno en Sergio meerdere vrouwen opgeleid voor de productie en verkoop van ijs.

 

In de toekomst moeten deze dames dat zelfstandig gaan doen. Daarmee kunnen ze een eigen inkomen verwerven waardoor ze zelfstandiger worden en sterker in de maatschappij komen te staan.

 

Nieuwe gewassen voor diervoeder

Het kopen van diervoeder is in het projectgebied een kostbare zaak. Het is veel goedkoper om zelf gewassen te verbouwen die goed voer voor de dieren opleveren. De studenten zijn ook aan de slag gegaan met proeven voor gewassen die in dit droge gebied een goede opbrengst hebben. Zonder de inzet van de studenten was dit niet gelukt, want het vraagt voortdurend begeleiding en veel tijd.

Het begin is er maar het zal nog enige tijd duren voor de echte resultaten zichtbaar worden. We hebben wel vertrouwen in een positief resultaat maar in welke mate moeten we nog afwachten. Momenteel wordt er voornamelijk rijst verbouwd. Het nadeel daarvan is dat daar veel water voor nodig is en water is erg schaars in dit gebied.

 

Togetherhome

Er wordt momenteel volop gebouwd aan het Togetherhome. Een mooi project voor opvang en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking.

            

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Wilde Ganzen heeft dit project inmiddels omarmd en wil het samen met ons tot een succes maken. We gaan er van uit dat het gebouw tijdens ons projectbezoek in maart a.s. geopend kan worden. Behalve aan de bouw moet er ook nog aan de inrichting gewerkt worden. De komende tijd zullen ook de toekomstige bewoners geselecteerd worden.

 

 

Topdrukte ook in Nederland

Begin december was er in het Thomashuis in Terborg weer een inpakdag voor Sinterklaas surprises ten behoeve van een bedrijf in 's-Heerenberg.

Voor Stichting Together leverde het werk een mooie sponsorbijdrage op. Er is door bestuursleden weer op een  geweldige manier samengewerkt met bewoners, vrienden en buren van het Thomashuis. Behalve hard gewerkt heeft iedereen ook genoten van de heerlijke erwtensoep van Leonie en Harry.

 

Op zaterdag 9 december stonden we met een kraam op de Kerstmarkt van de Rotary bij het kasteel in
's-Heerenberg. Onze stichting was één van de goede doelen waar de opbrengst van de Rotary naar toe ging. We hebben daarnaast mooie producten verkocht van 't Zuivelhoekje uit Wageningen en van Fascini uit
's-Heerenberg.

 

Zaterdag 16 december is bij 't Zuivelhoekje in Wageningen een speciale promotie van Together kaas. Ook daarbij zijn bestuursleden van de stichting aanwezig.

 

Vóór de kerst komt Mr. Samy, de oprichter en directeur van Areds uit India nog naar Nederland.

Hij verzorgt onder meer lezingen in Haarlem, 's-Heerenberg en Zeddam. Kortom, heel veel activiteiten aan het einde van dit jaar, allemaal ten gunste van onze projecten in India.

 

Projectreis 2018

Van eind februari tot half maart staat er weer een projectreis naar India gepland. We hopen dan ook het Togetherhome te openen. Verder staat er veel overleg op het programma over nieuwe ontwikkelingen en we proberen daar meer contacten met onder meer overheid en banken te krijgen.

 

Zo tegen het einde van dit jaar willen we iedereen die op welke wijze dan ook heeft bijgedragen aan de successen van Stichting Together hartelijke bedanken. We hopen ook het komende jaar weer op U te mogen rekenen.